În implementare

Actualizat 20.06.2020

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din municipiul Turda prin reabilitarea infrastructurii culturale, materializată în modernizarea și dotarea Teatrului Național Aureliu Manea Turda până în anul 2023. Proiectul prevede și  reabilitarea drumului de acces, respectiv porțiunea din strada Castanilor cuprinsă între strada Avram Iancu și strada Barbu Lăutaru. Prin reabilitarea și refuncționalizarea clădirii Teatrului Național Aureliu Manea din Turda, Primăria are în vedere scoaterea în evidență a valorii istorice și patrimoniale incontestabile a clădirii, o mărturie în evoluția urbană a orașului precum și împiedicarea degradării lente a clădirii.

Valoarea proiectului: 23.273.798,19 lei

Descrierea investiției

Subsol:
– reabilitarea adăpostului de protecție civilă
– în zona nouă a clădirii – corp C3: refuncționalizarea spațiilor, respectiv depozite și ateliere specifice teatrului (atelier și depozit electrice, atelier sudură, depozite recuzite, etc)
– zona veche a clădirii va fi doar igienizată – fără o utilizare specifică

Parter:
– Amenajarea în foaier a unui studio cu 50-60 de locuri. Mobilierul va fi compus din scaune (cu gradere) pliabile și retractabile la perete. Nu vor fi afectați pereții și elementele decorative ale tavanului. În situația în care va fi spectacol în sala mare, sala își reia funcțiunea de foaier.
– Amenajarea de grupuri sanitare pentru public, garderobă, grup sanitar pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Acestea vor fi amenajate în fosta garderobă, cu acces din foaier. În locul actualelor grupuri sanitare (mult subdimensionate) se vor amenaja grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități locomotorii și garderoba.
– Se va reface fluxul din bibliotecă: se va muta depozitul de carte din zona cu subsol cu bolți într-o altă sală.

Etaj 1:
– Se vor refuncționaliza spațiile, în conformitate cu necesitățile actuale. Intervențiile sunt minore – compartimentări ușoare.
– Spațiile care sunt actualmente în pod – cu acces din coridorul clădirii și folosite pentru spații de depozitare, vor fi amenajate ca depozite.

Etaj 2:
– Se va extinde zona de odihnă pentru actori, prin amenajarea unei băi și a unei săli în podul existent. Ferestrele vor fi de tip ferestre de mansardă, orientate spre curtea interioară.

Instalații interioare
– Toate instalațiile interioare vor fi înlocuite.
– Se va prevedea sistem de climatizare în sala de spectacol.
– Se vor lua măsuri de izolare acustică a sălii de spectacol.

Finisaje interioare
– Se vor păstra/restaura/reabilita finisajele care au valoare arhitecturală (ex: uși, elementele din fier forjat, elementele decorative din pereți și tavane, candelabre etc.)
– Finisajele noi vor fi compatibile cu starea de clădire monument istoric: piatră naturală, lemn, tencuieli și zugrăveli pe bază de var etc.

Finisaje exterioare
– Se vor reface detaliile din fațadă în conformitate cu imaginile de epocă și cu recomandările studiului istoric-arhitectural/aviz monumente istorice.
– Se vor restaura/reabilita elementele de fațadă care se păstrează.
Amenajare curți
– În curtea situată în partea de nord față de clădire se vor prevedea 1-2 locuri de parcare
– Se va amenaja platforma pentru gunoi (cu europubele pe tipuri de deșeuri)

Amenajarea accesului lateral, cuprinzând o porțiune din strada Castanilor:
– Asigurarea sursei de apă pentru pompieri (hidrant stradal)
– Amenajarea se constituie ca acces pietonal și rutier la clădirea teatrului
Reabilitarea și amenajarea spațiului public urban asigură și accesul lateral la clădirea Teatrului Aureliu Manea, se înlocuiește pavajul pentru spațiul pietonal.