În implementare

Actualizat 20.06.2020

Scopul proiectului

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea standardelor de viață și îmbunătățirea calității vieții populației municipiului Turda prin îmbunătățirea ofertei culturale, respectiv restaurarea, conservarea și reabilitarea clădirii fostei judecătorii și redestinarea ei ca Centru de cultură, artă și tradiții, până în anul 2023. Astfel, prin prezentul proiect, administrația publică locală îsi propune transformarea clădirii fostei judecătorii într-un spațiu de cultură și educație, de petrecere a timpului liber, atât pentru locuitorii municipiului Turda cât și pentru alți vizitatori.

Valoarea proiectului: 21.756.193,41 lei

Principalele intervenții vizează:

– Lucrări de restaurare, conservare și reabilitare a clădirii fostei Judecătorii Turda. Lucrarile au in vedere: lucrări de interior și de exterior, de consolidare, restaurare și finisaje, aducerea clădirii cât mai aproape de forma ei originală, prin conservarea elementelor constructive/de finisaj originale sau reconstituirea lor cu materiale care să prezinte caracteristici asemănătoare cu cele originale (culoare, textură), folosirea de materiale de construcție apropiate de caracteristicile fizico-mecanice ale materialelor istorice originale.

– Structura funcțională adecvată noii funcțiuni: “Centru de cultură, artă și tradiții”. Realizarea unor compartimente corelate cu noua functiune:

1. Zona de acces, bilete, pază. Va fi amplasată la intrarea în clădire (zona gang) și va cuprinde zona de bilete, bagaje, închiriere căști, pază, pliante etc.
2. Zona exponate (cu acces pentru public) va cuprinde:
– Subsolurile cu acces din gang vor cuprinde “Lapidarium medieval” și “Elemente antice în Turda medievală” (în subsolul unde se regăsesc, ca elemente de construcții, cărămizi/blocuri de piatră din Castrul Roman Potaissa).
– Zona de galerii cu exponate privind istoria orașului: „Turda premodernă și modernă”, „Turda în al doilea război Mondial”, „Epoca comunistă”, „Galerii de artă contemporană”
– Reconstituirea unor zone de arest (epoca comunistă)
– Depozit vizitabil/nevizitabil artefacte
– Ateliere interactive

3. Zone pentru repetiții/pregătire Casa de Cultură
4. Refacerea tuturor instalațiilor interioare
5. Amenajare curte interioară, prevederea accesului auto în curtea interioară (mentenanță, autoutilitare etc.)
6. Echiparea și dotarea clădirii în concordanță cu funcțiunea propusă.

– Reabilitare și refuncționalizare clădire anexă
– Amenajare curte interioară
– Refacerea branșamentelor/racordurilor la rețelele edilitare

– Amenajarea accesului lateral, cuprinzând o porțiune din strada George Coșbuc și strada Dacia, cu:
– Asigurarea sursei de apă pentru pompieri (hidrant stradal)
– Amenajarea se constituie ca o extensie a zonei de relaxare/zonei verzi a viitorului “Centru de cultură, artă și tradiții”.
– Reabilitarea și amenajarea spațiului public urban care asigură și accesul lateral la clădirea Centrului de cultură, artă și tradiții beneficiază de amenajarea unei suprafețe pietonale adecvate funcțiunii de acces și/sau relaxare, pentru care se înlocuiește pavajul, se amplasează mobilier urban, se plantează arbori cu rol de retenție a emisiilor de CO2 și de elevare a peisajului urban.
– Se reorganizează parcările pe frontul nordic al străzii George Coșbuc și se amplasează noi corpuri de iluminat stradal, standuri de biciclete, coșuri de gunoi, alveole de protecție a copacilor, parapeți pentru malul stang al pârâului și se refac scările și platformele de acces în imobilele de pe frontul estic al străzii Dacia. De asemenea, se execută lucrări de reparare a defectelor zidului de sprijin existent, defecte constatate cu ocazia efectuării expertizei tehnice.